Befolkning
Artiklar om Befolkning
Spökplatser vanligare än vi tror
Drygt 380 000 personer i Sverige bor inom en halvmil från platser som via namnet kan förknippas med spöken, gastar eller mylingar. Många av platserna ligger i dag ensligt och vittnar om bondesamhällets folktro.
Befolkning, Geografi, Kartor
Fler biologiska mammor än pappor
Det finns drygt 2,3 miljoner föräldrar med barn under 18 år i Sverige. Av dem är fler biologiska mammor än pappor, men bland bonusföräldrarna finns fler bonuspappor.
Barn, Befolkning, Familj
De flesta har fått det bättre på fem år
Under femårsperioden 2013–2018 har Sveriges befolkning fått en bättre ekonomisk standard. Av dem som 2018 var i sena tonåren hade över 80 procent fått det bättre.
Befolkning, Inkomst, Hushåll och ekonomi
Vanligt med unga bröllopspar på 60-talet
Man kan tro att vi var som yngst när vi gifte oss för hundra år sedan. Men faktum är att vi var som allra yngst när vi gifte oss på 60-talet.
Befolkning, Separationer, Giftermål och skilsmässor
En ödekyrkogård finns kanske närmare än du tror
Drygt 400 000 invånare i Sverige bor mindre än en kilometer från en ödekyrkogård. Och nästan en halv miljon har lika nära till en pest- eller kolerakyrkogård.
Befolkning, Geografi, Kartor
De flesta svenskar har råd att resa på semester
Ungefär 10 procent av Sveriges befolkning har inte råd att resa bort på semester, vilket är en av de lägsta andelarna i Europa. Genomsnittet för hela EU är 28 procent.
Befolkning, Inkomst, Europa
Sammanboende lever längre
De som lever ihop har högre medellivslängd än andra. Störst skillnad gör det för sammanboende män. De lever drygt sju år längre än ensamstående män.
Befolkning, Hushåll
Tätt i Sundbyberg och glest i Arjeplog
Det är i genomsnitt 214 meter mellan invånarna i Sverige. Vi har aldrig tidigare varit så många på samma yta, vilket påverkar avståndet mellan oss. I Stockholms län är det nära mellan invånarna, i Norrbotten och Jämtland är det glest.
Befolkning, Markanvändning, Geografi, Kartor
Fler barn bor i storstäder i framtiden
Andelen barn i Sveriges storstadskommuner ökar. En utveckling som håller i sig de närmsta tio åren, enligt SCB:s befolkningsprognos. Allra störst andel barn finns i kommunerna runt storstäderna medan landsbygdskommuner har många äldre invånare.
Befolkning, Befolkningsprognoser, Regionalt
Intervju: Nya nordiska data om integration
Hur ser arbetsmarknaden ut för utrikes födda i de nordiska länderna? Det försöker ett nytt nordiskt samarbetsprojekt skildra med en gemensam statistikdatabas. Petter Wikström och Karin Lundström har deltagit i arbetet för SCB:s räkning.
Befolkning, Integration
Lägre andel förvärvsarbetande bland utrikes födda i Norden
Utrikes födda har en lägre förvärvsfrekvens än inrikes födda i alla nordiska länder. Genom att redovisa olika bakgrundsfaktorer kan mer rättvisande jämförelser göras mellan länderna.
Befolkning, Integration, Sysselsatta
Nedåtgående trend i barnafödande
Svenska kvinnors barnafödande har minskat under senare år. Tidigare nedgångar i fruktsamheten har haft kopplingar till ekonomin eller familjepolitik men det är svårt att hitta tydliga förklaringar till dagens nedgång.
Befolkning
Så gör SCB en befolkningsframskrivning
Sveriges befolkning växer och förväntas fortsätta göra så även i framtiden. Så här beräknar SCB den framtida befolkningens storlek och sammansättning.
Befolkning, Befolkningsprognoser, Demografi, Statistisk metod
Flest flyttar i augusti
Under 2017 flyttade 1,2 miljoner personer inom Sverige. De längre flyttarna mellan två län görs främst av yngre personer. Under augusti så sker de flesta flyttarna under ett år i Sverige.
Befolkning, Inrikes flyttning
60 procent fler kvinnor i svenska börsbolags styrelser sedan 2006
2016 hade börsbolagen 31,7 procent kvinnor som styrelseledamöter. Börsbolag som har en högre andel kvinnor i styrelsen har även en högre andel kvinnor som är chefer samt en högre andel kvinnor som har yrken som kräver en teoretisk specialkompetens.
Befolkning
Ledigheter ger fler barn
Många i Sverige firar sin födelsedag på våren och har således blivit till under sommaren. Den vanligaste födelsemånaden är mars, men nio av de tio vanligaste födelsedagarna är i april. Vårens dominans har dock rubbats. Under 2000-talet har barnafödandet förskjutits och idag är det vanligare att födas på sommaren eller försommaren.
Barn, Befolkning, Födda och döda
Allt fler arbetsställen inom tjänstebranscher
Sedan 1980 har tjänstesamhället vuxit sig starkare och idag är allt fler svenskar anställda inom tjänstesektorn. 2010 blev antalet tjänstekommuner, alltså kommuner där majoriteten är anställda inom tjänstesektorn, fler än industrikommunerna.
Befolkning
Befolkningen ökar svagt på landsbygden
Inte någon gång under modern tid har folkökningen varit så stor som mellan 2010 och 2016. Mest ökar befolkningen i Sveriges tätorter. På landsbygden är det skillnad mellan områden som ligger nära respektive längre från kommunernas centralorter.
Befolkning, Småorter, Regionalt
Aktiva medborgare i Sverige
Av länderna som deltog i undersökningen EU-SILC 2015 var andelen så kallade ”aktiva medborgare” högst i Sverige, 31 procent, följt av Schweiz, 27 procent, och Nederländerna, 25 procent. Lägst andel hade Cypern, 2 procent. Även Slovakien, Rumänien och Bulgarien hade relativt låga andelar, 3–4 procent.
Befolkning, Demokrati
Två av tre adoptioner 2017 var styvbarnsadoptioner
Under 2017 adopterades 1 148 personer i Sverige. Det är en ökning med 4 procent jämfört med 2016. Särskilt vanligt var det för kvinnor i enkönade äktenskap eller partnerskap.
Barn, Befolkning, Familj
Intervju: Unikt långa tidsserier över levnadsförhållanden
I över 40 år har SCB intervjuat svenskarna om deras levnadsförhållanden. Nu blir resultaten ännu tillgängligare när SCB presenterar en rapport med tidsserier för ett urval av indikatorer som täcker hela perioden 1980-2016.
Befolkning, Boende, Hushåll
Ovanligt många barn födda 2016
Antalet födda barn under 2016 var det högsta sedan 1993. Skälet till detta är framför allt att det finns många kvinnor i Sverige i fertil ålder just nu. Maj var förlossningsavdelningarnas mest hektiska månad.
Barn, Befolkning, Födda och döda, Regionalt
Att mäta fattigdom
Vi kan ofta ta del av uppgifter om det som man i media kallar barnfattigdom och fattigpensionärer. Därför kan man tro att det är ganska enkelt att svara på frågan hur många det är som är fattiga i Sverige. Men faktum är att det inte finns några givna kriterier en person ska uppfylla för att betraktas som fattig, eller någon entydig definition av hur fattigdom och ekonomisk utsatthet ska mätas.
Befolkning, Inkomst, Hushåll och ekonomi
Sveriges folkmängd från 1749 och fram till idag
Historien om Sverige innehåller bland annat krig, dödliga sjukdomar och massutvandring. Men även invandringen, som har förändrats genom åren, har påverkat hur befolkningen har förändrats. Allt det här kan man få reda på genom att titta på statistiken. Följ med på en resa från mitten av 1700-talet och fram till i dag.
Befolkning, Befolkningsprognoser
Svenskfödda flest bland utvandrarna 2016
2016 utvandrade färre än 50 000 personer. Detta för första gången sedan 2010. Totalt utvandrade 45 878 personer, en minskning med 18 procent jämfört med året innan då 55 830 personer utvandrade. Flest personer flyttade till Danmark, men bland svenskfödda var Norge det vanligaste landet att flytta till.
Befolkning, In- och utvandring
Livspusslet hinder för att skaffa barn
De allra flesta som ännu inte har fått barn vill gärna bilda familj i framtiden. Ändå dröjer många innan de tar steget. I Sverige är det vanligaste skälet till att skjuta på barnafödandet att man prioriterar annat först.
Barn, Befolkning, Demografi, Familj, Kvinnor och män
Syrien vanligaste födelselandet bland invandrade 2016
Invandringen ökade för femte året i rad och var under 2016 den högsta som någonsin uppmätts. Det är oftast fler män än kvinnor som invandrar, så även förra året. Av de som invandrade under 2016 var 56 procent (91 146 personer) män och 44 procent kvinnor (71 859 personer), vilket är den största könsskillnaden sedan 1966.
Befolkning, In- och utvandring, Flyktingar
Flest dödsfall i januari och december
Under 2016 dog totalt 90 982 personer i Sverige, 46 561 kvinnor och 44 121 män. Det var i nivå med 2015. Antalet avlidna var som högst i januari och december då det i genomsnitt dog drygt 270 personer per dag. Jämfört med 2015 dog färre under första halvåret, men fler under andra halvåret.
Befolkning, Dödstal
Var tredje ung kvinna flyttade under 2016
Under 2016 flyttade över 1,2 miljoner personer inom Sverige. Det var särskilt vanligt att unga vuxna flyttade. Av alla kvinnor födda mellan 1991 och 1996 bytte drygt var tredje adress under 2016. De vanligaste flyttningarna är lokala och närmare två av tre ägde rum inom en kommun.
Befolkning, In- och utvandring, Inrikes flyttning, Regionalt
Flest 50-talister i kommunfullmäktige
Generationen födda på 1940-talet har länge dominerat svensk politik, men det har skett en generationsväxling. Idag är de största grupperna i kommunfullmäktige personer födda på 1950- och 1960-talen.
Befolkning, Demografi, Politik och demokrati
Minskande befolkning väntas i östra delen av EU
Befolkningen i EU-området beräknas öka marginellt mellan 2015 och 2080. Men det är stora skillnader mellan olika länder. Sverige är ett av de länder som beräknas öka mest, medan flera länder i östra EU väntas få en stor folkminskning.
Befolkning, Befolkningsprognoser, Demografi
Intervju: Färre måste försörja fler
Eurostats beräkningar visar att andelen äldre inom EU ökar i framtiden medan andelen i de mest förvärvsaktiva åldrarna minskar. Det kan få stora ekonomiska konsekvenser.
Befolkning, Befolkningsprognoser, Demografi
Låginkomsttagare bor ofta i hyresrätt
Boendeformen varierar mellan personer med olika inkomst. Personer med hög inkomst bor ofta i småhus och bostadsrätt och de med låg inkomst oftare i hyresrätt. Men i mindre kommuner är andelen låginkomsttagare som bor i småhus ändå relativt hög.
Befolkning, Inkomst, Boende och byggande, Hushåll och ekonomi
Sju av tio nöjda med jobbet
Sju av tio som jobbar är nöjda med sitt arbete. Barnmorskor och civilingenjörer har högst andel nöjda personer.
Arbetsmarknad, Befolkning, Hälsa och ohälsa, Yrke
Personnumret fyller 70 år
Alla som är folkbokförda i Sverige har ett unikt personnummer. Det används i många olika sammanhang. I år har det gått 70 år sedan personnumret infördes.
Befolkning, Statistikskolan
Idrott och motion allt vanligare bland äldre
72 procent av kvinnor och män idrottar eller motionerar minst någon gång i veckan. Det är en ökning från 2008–2009, då 59 procent motionerade lika mycket. För personer över 75 år nästan fördubblades andelen som motionerar varje vecka under perioden 2008–2015. Utomhusidrottandet står för en stor del av ökningen.
Befolkning, Hälsa och ohälsa, Kvinnor och män, Kultur och fritid
Hög medellivslängd i Sverige
Sverige har länge haft en hög medellivslängd. År 2015 var den 84,0 år för kvinnor och 80,4 år för män och jämfört med många andra länder är det högt. Ökningen av medellivslängden har dock varit svag i Sverige och under den senaste femårsperioden har flera andra länder passerat Sverige.
Befolkning, Kvinnor och män, Medellivslängd, Europa
Här bor Sveriges befolkning
Det finns flera olika sätt att beskriva spridningen av ett lands befolkning, där kartor ofta bidrar med en rumslig dimension som annars är svår att upptäcka. I ett Dorling-kartogram ersätts kommunernas ytor med cirklar som är proportionerliga mot befolkningens storlek. Då framgår tydligt var i landet Sveriges befolkning bor.
Befolkning, Kartor, Regionalt
Fortsatt stark arbetsmarknad
Arbetskraftsundersökningarna (AKU) för fjärde kvartalet 2016 visade på en fortsatt stark arbetsmarknad. Sysselsättningen ökade, särskilt bland utrikes födda. Arbetslösheten, som tidigare varit nedåtgående, visade däremot inte på någon minskning.
Arbetslöshet, Arbetsmarknad, Befolkning, Kvinnor och män
Män och storstadsbor dröjer längre med att flytta hemifrån
I Sverige finns närmare fyra och en halv miljon hushåll. En tredjedel av dem är hushåll med hemmaboende barn. Åldern då de flesta flyttar från föräldrahemmet skiljer sig åt mellan könen och mellan stad och land. Män bor hemma längre än kvinnor och storstadsbor längre än ungdomar i övriga Sverige.
Befolkning, Kvinnor och män, Hushåll och ekonomi
Finland och Irak de två vanligaste födelseländerna bland utrikes födda
Invandringen till Sverige har under en längre tid varit större än utvandringen och det har medfört att gruppen utrikes födda i landet har ökat. Under 2015 växte gruppen med 72 713 personer, och vid årsskiftet var antalet utrikes födda knappt 1,7 miljoner personer. Det vanligaste födelselandet bland kvinnorna var Finland och bland männen Irak.
Befolkning, Demografi, In- och utvandring, Flyktingar
Dagens urbanisering – inte på landsbygdens bekostnad
Befolkningen i tätorterna fortsätter att öka samtidigt som landsbygdens befolkning nästan är oförändrad. Urbaniseringen sker inte längre genom stora omflyttningar från landsbygden till städerna. Tätorterna växer främst genom invandring och fler födda.
Befolkning, Glesbygd, Inrikes flyttning, Integration och segregation
Urbanisering – från land till stad
För 200 år sedan bodde 90 procent av Sveriges befolkning på landet. Idag är det nästan tvärt om, 85 procent av oss bor i tätorter. Processen kallas urbanisering.
Befolkning, Glesbygd, Statistikskolan, Städer
Så påverkade utvandringen till Amerika Sveriges befolkning
Mellan 1851 och 1910 emigrerade knappt en miljon människor från Sverige till Amerika. Av dem som var födda under senare hälften av 1800 talet lämnade ungefär 20 procent av männen och 15 procent av kvinnorna landet. Det påverkade Sveriges arbetsmarknad och befolkningstillväxt.
Befolkning, In- och utvandring
Äldre mammor vanligare förr
De senaste 30 åren har allt fler kvinnor fått barn efter 40 års ålder. Ändå är det inte lika vanligt som det var på 1700‑ och 1800‑talet. År 2011 var 4 procent av barnaföderskorna över 40 år, jämfört med 12 procent i slutet av 1800‑talet.
Barn, Befolkning, Familj, Födda och döda
- Arbetslöshet
- Arbetsmarknad
- Barn
- Befolkning
- Befolkningsprognoser
- Boende
- Boende och byggande
- Demografi
- Demokrati
- Dödstal
- Europa
- Familj
- Flyktingar
- Födda och döda
- Geografi
- Giftermål och skilsmässor
- Glesbygd
- Hushåll
- Hushåll och ekonomi
- Hälsa och ohälsa
- In- och utvandring
- Inkomst
- Inrikes flyttning
- Integration
- Integration och segregation
- Kartor
- Kultur och fritid
- Kvinnor och män
- Markanvändning
- Medellivslängd
- Politik och demokrati
- Regionalt
- Separationer
- Småorter
- Statistikskolan
- Statistisk metod
- Städer
- Sysselsatta
- Yrke