Till innehåll på sidan

Giftermål och skilsmässor

Artiklar om Giftermål och skilsmässor

Nygifta har ofta bott ihop lång tid före bröllopet

Många som gifter sig i Sverige har först bott ihop ett tag, men inte alla. Skillnaderna mellan vissa grupper är tydliga. Vår undersökning visar att bland de par som gift sig under de senaste fem åren hade många varit sambor i minst fem år när de slog till.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Familj Giftermål och skilsmässor

Färre gifter sig än före pandemin

Under pandemin var det färre än vanligt som gifte sig, men trenden verkar ha hållit i sig även efter att restriktionerna släppts. Till och med augusti i år har det ingåtts 11 procent färre äktenskap än under åren före pandemin.

Övrigt Etiketter: Befolkning Giftermål och skilsmässor

Färre vigslar under coronapandemin

Sedan corona deklarerades som en pandemi i mars har 26 procent färre gift sig jämfört med 2019. Ser man till året totalt sett från januari till maj månad så är nedgången 13 procent, trots att det var 30 procent fler som gifte sig i februari jämfört med tidigare år.

Övrigt Etiketter: Befolkning Giftermål och skilsmässor Corona

Gifta i Sverige

Under åren 2006–2019 gifte sig cirka 50 000 par per år. Men 2020 sjönk antalet kraftigt, vilket kan förklaras av konsekvenser av coronapandemin. Både under 2020 och 2021 var antalet giftermål under 40 000. Senaste gången det hände var 2001. År 2021 ingicks nästan 39 000 giftermål. Det var drygt 1 000 fler giftermål än året innan.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning Giftermål och skilsmässor

Skilsmässor i Sverige

Antalet skilsmässor har varierat under 2000-talet, men trenden har varit stigande. Under 2021 ägde 23 647 skilsmässor rum. Det är 1 972 färre skilsmässor än året innan.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning Giftermål och skilsmässor

Vanligt med unga bröllopspar på 60-talet

Man kan tro att vi var som yngst när vi gifte oss för hundra år sedan. Men faktum är att vi var som allra yngst när vi gifte oss på 60-talet.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Separationer Giftermål och skilsmässor

Utflugna barn leder inte till att fler separerar

Varje år separerar ungefär 200 000 personer från sin partner. De flesta som separerar har inga gemensamma barn. Par tenderar att separera i mindre utsträckning ju äldre de själva och barnen blir.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Familj Kvinnor och män Föräldrar Giftermål och skilsmässor

Samkönade äktenskap vanligast bland kvinnor

Fler kvinnor än män ingår samkönade äktenskap. Bland de som var i samkönade äktenskap vid slutet av 2017 var 56 procent kvinnor och 44 procent män. Totalt handlar det om 12 158 personer.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Familj Kvinnor och män Giftermål och skilsmässor

Allt fler guldbröllop

Vi lever allt längre, vilket ger möjlighet till längre äktenskap. Trots ökande skilsmässotal under 1900-talet är det allt fler som lever i äktenskap som varat 50 år och mer.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Demografi Giftermål och skilsmässor

Kombinera karriär och äktenskap svårare för kvinnor

Det är svårare för kvinnor än för män att kombinera arbetsliv och privatliv. Även en högre utbildning ökar risken för att en kvinna ska skilja sig jämfört med en man på samma utbildningsnivå.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetsmarknad Familj Kvinnor och män Giftermål och skilsmässor

Vinterbröllop – en gammal svensk tradition

Idag är det vanligast att gifta sig på sommaren och augusti är den månad som flest bröllop äger rum. Men sommarbröllopet är ett ganska sent påfund, förr var det höst och vinter som gällde för de giftassugna.

Övrigt Etiketter: Befolkning Giftermål och skilsmässor Historia