Till innehåll på sidan

Redaktionellt

En liten väderuppdatering från 1869

Senast uppdaterad: 2021-12-09

Den senaste veckan i Stockholm har känts ovanligt kylig, men en decemberdag kring -15 grader i Stockholm är inte helt ovanlig – historiskt sett. I väderstatistiken har man fört bok på de ”starkaste köldarna” sedan 1754.

Ungefär samtidigt som personerna på bilden åkte kälke inleddes utgivningen av Statistisk Tidskrift. Där samlades statistik från århundradet före, bland annat över kalla vintrar.

I Statistisk Tidskrift från 1869 finns mätpunkter för låga och höga temperaturer över ett helt århundrade, från 1754 till 1863.

Där kan man läsa att strax innan nyår 1794, alltså under perioden då Niklas Natt och Dags Stockholm noir-trilogi utspelar sig, kröp temperaturen ned till -16 grader i staden. Och att medeltemperaturen den kallaste månaden under hela perioden var -14 grader i januari 1814.

Januari och februari är de månader på året som brukar vara kallast. Samma kalla år 1814 uppnåddes en lägsta dygnstemperatur på -32 grader i januari, och några år tidigare var det -30 grader under ett dygn i februari.

Samtliga mätningar är utförda vid Observatorielunden, som är den huvudsakliga mätpunkten för vädret i Stockholm.

Idag är det SMHI som för väderstatistik.

Källan och fler temperaturer hittar du här, på sidan 6: Statistisk tidskrift. Tredje bandet; häft. 15-23 (scb.se)