Till innehåll på sidan

Redaktionellt

Här kan du svemestra i lugn och ro

Senast uppdaterad: 2021-07-20

Vissa av oss vill ha mycket aktivitet på semestern, andra ser ledigheten som en möjlighet att komma bort från trängsel och myller i vardagen. Här är SCB:s bästa tips för att hitta lugnet i sommar, från norr till söder.

Sverige är ett relativt glest befolkat land med en befolkningstäthet på 25,5 invånare per kvadratkilometer. Det innebär dock inte att alla har långt till grannen, över 8,9 miljoner svenskar (eller 87 procent av befolkningen) bor på 1,5 procent av Sveriges landareal, dvs. i tätort. I stora delar av Sverige bor det väldigt få, som i fjällvärlden, i skogslänen och i delar av skärgården.

– Ser vi till de mest avlägsna platserna i landet finns det två som har över 4,5 mil till närmaste bofasta befolkning, säger Stefan Svanström, GIS-expert och utredare på SCB.

Avstånd till närmaste bofasta befolkning i landet

 

Källa: SCB

Jokkmokk och Gotland mest avlägsna

Sett till kommuner finns den allra mest avlägsna platsen i Sverige i Jokkmokks kommun, inom Padjelanta nationalpark strax väster om Oarjep Rissávárre, där avståndet till närmaste bofast är 4,7 mil. Näst längst till närmaste granne har man på Gotland och Gotska Sandön vid Bredsandsudden. Där är avståndet nästan 4,6 mil till närmaste bofast.

– Det finns 13 kommuner där den mest avlägsna platsen ligger två mil eller längre från närmaste granne. Flertalet återfinns i fjällvärlden och för några av platserna finns den närmaste bofasta inne i Norge. Fyra av platserna finns på öar längs kusten, säger Stefan Svanström.

Mest avlägsna plats per kommun (Excel)

Tabell 1. Kommuner där den mest avlägsna platsen ligger minst två mil från närmaste bofast

KommunAvlägsnaste platsAvstånd i km till närmaste bofast
Jokkmokk Väster om Oarjep Rissávárre 47,3
Gotland Bredsandsudden 45,8
Kiruna Sealggaglaciären 36,4
Gällivare Norr om Neasketvággi 34,8
Sorsele Öster om Uhtja Luspas 34,1
Arjeplog Luspasjávrrie 33,2
Krokom Raaragaejsie 24,4
Kalix Malören 23,9
Älvdalen Norr om Skarpåsbäcken 22,9
Härjedalen Öster om Trollbäcken 22,1
Strömsund Söder om Jitneme 21,2
Umeå Svartbådahällan 20,5
Norrtälje Norra Storkobbsgrundet 20,2

Källa: SCB 2020

Vill du själv se vilken som är den mest avlägsna platsen i just din kommun? I SCB:s informationspanel över de mest avlägsna platserna per kommun kan du både se exakt var platsen ligger och också hur stor zon runt den där det inte finns bofasta.

SCB:s informationspanel

Naturområden vanliga

Flera av de mest avlägsna platserna ligger i attraktiva naturområden. Mer än var fjärde finns inom skyddade områden, som i naturreservat och nationalparker. I södra Sverige återfinns till exempel både Gnosjös och Värnamos mest avlägsna platser inom Store Mosse nationalpark, som är Sydsveriges största myrmarksområde. För Solna ligger den mest avlägsna platsen inom nationalstadsparken.

Just platsen väster om Ulriksdal i Solna är den som har kortast avstånd till närmaste bofast, knappt 450 meter. För sju av kommunerna är avståndet till den mest avlägsna platsen under en kilometer från närmaste invånare. Samtliga ligger i Stockholms eller Malmös närområden.

Tabell 2. Kommuner där den mest avlägsna platsen ligger mindre än en kilometer till närmaste bofast

KommunAvlägsnaste platsAvstånd i m till närmaste bofast
Solna Väster om Ulriksdal 446
Burlöv Öster om Åkarp 448
Danderyd Rinkebyskogen 463
Staffanstorp Väster om Trolleberg 675
Sundbyberg Igelbäcken 741
Järfälla Norr om Trasgärdet 871
Lomma Avfallsanläggning 983

Källa: SCB 2020

Avlägsna platser i storstäderna

För storstadskommunerna ser det lite annorlunda ut. Stockholms mest avlägsna plats återfinns på Järvafältet, med strax över en kilometer till närmaste bofasta invånare. I Malmö återfinns den mest avlägsna platsen i Norra industrihamnen, med knappt 1 800 meter, medan det i Göteborg är hela 8 200 meter till Pusteskär, som är kommunens mest avlägsna plats. I Skåne ligger flera av de mest avlägsna platserna i exploaterade miljöer.

– Helsingborgs och Trelleborgs mest avlägsna platser är Bulkhamnen respektive piren längst ut i Trelleborgs hamn. En annan exploaterad miljö som är värd att nämna här är Sigtuna kommun, där den mest avlägsna platsen ligger inom Arlandas flygplatsområde, säger Stefan Svanström.

Öar i sjöar

24 av våra kommuners mest avlägsna platser återfinns på öar i någon av de fyra stora sjöarna. Allra flest finns i landets största sjö Vänern, därefter kommer Mälaren och Vättern. I Hjälmaren återfinns tre av kommunernas mest avlägsna platser.

Nästan hälften av platserna återfinns inom en kilometer från en annan kommuns gräns. I skärningen mellan kommunerna Karlskoga, Lekeberg, Nora och Örebro har alla fyra sina mest avlägsna platser.

– Samtliga ligger inom större skjutfält, och som besökare på skjutfält är det jätteviktigt att informera sig om vad som gäller så att fälten inte är avlysta för då är det tillträdesförbud, säger Stefan Svanström.

Hitta den avlägsnaste platsen i din kommun med hjälp av vår informationspanel, eller gå direkt till listan.

SCB:s informationspanel

Fakta

För att hitta kommunernas mest avlägsna platser har vi utgått från befolkningen per kilometerruta, som är öppen data hos SCB. De kilometerrutor som saknar befolkning har försetts med land- och vattenarealer för att undvika platser med enbart vatten. Totalregistret över befolkningen har därefter geokodats mot adresskoordinater för att beräkna närmaste befolkning till respektive kilometerruta. För Norges respektive Finlands befolkning längs gränsen har öppen data använts från Eurostat. I de fall där rutans mittpunkt legat i vatten har den flyttats till den mest avlägsna fastlandsytan eller ön inom respektive kilometerruta.

Etiketter