Till innehåll på sidan

Redaktionellt

Tusentals bagare bakar miljontals semlor

Senast uppdaterad: 2022-02-28

Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg. Kalla det vad du vill – alldeles oavsett äter vi flera miljoner varje år.

I Sverige och Finland har vi i hundratals år ätit semlor inför fastan vid den här tiden på året. Enligt branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer sätter vi i oss omkring sex miljoner semlor bara på fettisdagen. De har även räknat ut att det varje år går åt 132 ton mandelmassa, 211 ton grädde och 2,6 ton kardemumma till dessa bakverk.

SCB:s statistik visar att Sverige har drygt 2 000 bagerier och konditorier samt omkring 4 400 bagare och konditorer.

– Flest bagare och konditorer finns i Stockholms län, därefter kommer Skåne. I särklass lägst antal finns på Gotland, säger Gulzat Elvung, statistiker på SCB.

I relativa tal sticker Jämtlands län ut, med runt 60 bagare och konditorer per 100 000 invånare. I andra änden hamnar Värmland, med cirka 25 per 100 000.

Bagare och konditorer 2019

Län Kvinnor Män Totalt Per 100 000 invånare
Jämtlands län 50 30 80 60
Hallands län 110 80 190 55
Skåne län 260 450 710 50
Södermanlands län 70 80 150 50
Gotlands län 20 10 30 45
Stockholms län 500 620 1 120 45
Kalmar län 50 60 110 45
Västra Götalands län 390 310 700 40
Kronobergs län 50 30 80 40
Västerbottens län 60 40 100 35
Östergötlands län 80 90 170 35
Norrbottens län 40 50 90 35
Dalarnas län 50 50 100 35
Jönköpings län 60 60 120 35
Örebro län 60 40 100 30
Västmanlands län 60 30 90 30
Gävleborgs län 50 40 90 30
Uppsala län 70 50 120 30
Västernorrlands län 40 30 70 30
Blekinge län 20 20 40 30
Värmlands län 40 30 70 25
Riket 2 130 2 200 4 330 40

Länkar

Sveriges bagare och konditorer

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB

Prenumerera på pressmeddelanden från SCB

Bevaka nyheter från SCB

Etiketter

Text- och innehållsansvariga