Till innehåll på sidan

Niva och Rydström pratar fotboll i SCB:s podd

| Nyhet

SCB:s podcast ”På tal om siffror” sätter in två verbala ”nummer tio” på planen för att prata fotboll och statistik: journalisten Erik Niva och fotbollstränaren Henrik Rydström.

Johannes Cleris, Henrik Rydström och Erik Niva i inspelningsstudion

Programledaren kan luta sig tillbaka på bänken när Aftonbladets prisade och prisbelönte fotbollsjournalist Erik Niva samtalar med den mångårige Kalmar FF-profilen och nuvarande Siriustränaren Henrik Rydström om statistikens växande roll inom fotbollen.

– Statistik är lite av den svåråtkomliga heliga graalen, som alla sträcker sig efter, som alla försöker nå fram till, men som rätt få alltjämt verkligen klarar av att använda, säger Erik Niva.

Det har visserligen hänt oerhört mycket på statistikområdet inom fotbollen det senaste årtiondet, tycker både han och Henrik Rydström. Statistiken är numera högst närvarande i fotbollsdiskussionen – men det är fortfarande ganska oklart hur den ska användas, hur alla siffror ska omsättas i praktiken.

– Vilka siffror blir relevanta? Det är ju det som är det intressanta. Jag vet inte om vi någonsin kommer fram till det, för fotboll är ju en idrott som är väldigt komplex, säger Henrik Rydström.

Nya tränare omfamnar statistiken inom fotbollen på ett annat sätt än tidigare generationer, fortsätter han.

– Men vi känner en frustration, för vi kommer kanske inte riktigt fram till vilka siffror som verkligen betyder något. Förutom de uppenbara: gjorda och insläppta mål.

Dessutom: En av gästerna briljerar i ett överraskningsquiz.

Lyssna

”På tal om siffror” med Erik Niva och Henrik Rydström

Tidigare avsnitt hösten 2019:

▪ Kristoffer Örstadius och Dan Hedlin om journalistik och statistik
▪ Katrine Marçal om brexit
▪ Po Tidholm om klyftan mellan stad och land
▪ Emma Frans om faror med statistik.

Samtliga avsnitt finns här

Nya avsnitt släpps varannan tisdag.

Programledare är Johannes Cleris.